Tökéletes kifli

- 2008. szeptember -

                      

(Ekkor bizony még vétkeztem 3-as kódú, lisztes-cukros ételekkel... Többek közt ez a kifli is rá a bizonyíték... Másfelől, ha nem vétkezek, sosem születik meg a házi fehér kenyér vagy abból ez a tényleg ANNYIRA FINOM kifli... Most már nem eszem ilyesmit, de azt mondom, kár lett volna kihagyni... 2009. szeptember 8.)

A vajas kifli receptjénél panaszkodtam, hogy még nincs meg az igazi, kívül ropogós, belül lágy kifli, addig is jó a vajasé.

De mostantól! Jelentem, tökélyre feljlesztettem a kiflisütést, a vasárnapi fantasztikusan finom lett! Elégedett vagyok vele, és ráadásul olyan banálisan egyszerű lett a megoldás.

Fehér kenyeret sütöttem: elfeleztem az egyszer megkelesztett tésztát, és gondoltam, mi lenne, ha kipróbálnám az egyik felét kifliként! Kipróbáltam, és tejfölös-fehérkenyér tésztából életem legfinomabb kiflijét sütöttem:

                      

Az egyik cipót visszatettem a tálba még egy órát kelni (ebből lett a kiflisütés után a kenyér),  a másikat nyolc részre vágtam,

egyenként kinyújtottam,

 

feltekertem, kiflivé formáztam a cikkeket.

Kivajazott tepsibe tettem, letakarva  még fél órát kelesztettem. Tetejét vizes tojással megkentem, 200 fokon kb. 30 perc alatt gyönyörű piros-ropogósra sütöttem.

 

Hozzávalók: (16 normál, "bolti" méretű kiflihez)

1 kg BL 80-as liszt

 

6 dl meleg víz (nem langyos, nem forró: meleg)

1 csapott evőkanál só

fél kocka (2.5 dkg) élesztő

mokkáskanál cukor

4 evőkanál hideg tejföl

 

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy nagy tálba teszem, elvegyítem. Az élesztőt belemorzsolom, nem kell futtatni. A liszt közepébe mélyedést csinálok. A meleg vízbe teszem a 4 ek. tejfölt, elkeverem, ezt a folyadékot öntöm a liszt közepébe. A híg részhez fokozatosan dolgozom hozzá körbe-körbe haladva a lisztet, míg egy ragacsos masszát kapok. Géppel vagy kézzel megdagasztom ( a kézi dagasztás módját a Házi fehér kenyér receptjénél olvashatod részletesen ) , egy órát kelesztem, két cipót gömbölygetek belőle és a továbbiakban a fentiek szerint járok el. (Értelemszerűen a 16 kifli úgy lesz, ha mindkét cipóból azt készítek.)

vissza a címoldalraE-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
 


hazisuti.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu