Ez egy régi recept, egy régi lisztre írva... Nosztalgiából itt hagyom. Kiindulási alapnak jó, a töltelék is időszerű ma is, a Kilófaló kelt tészta lisztre írt "tökéletes" :) beigli receptemet viszont a Kilófaló lakomák c. könyvemben találod! 

2012. Szoó Judit

 

Beigli 

Saját recept

Ez a recept a szerző szellemi tulajdona, kizárólag ezen  a honlapon jelenhet meg! Másolása, megjelentetése tilos!

2008. november 21.

 (FRISS KIEGÉSZÍTÉSEK A RECEPT VÉGÉN! 2009. 12. 09. )

Apu mindig azt mondta, lehetetlenség nincs, csak tehetetlenség:))

Márpedig én a  karácsony esti vacsora után, ESTE és nem csak délután kettőig, beiglit szeretnék enni! Olyan beiglit, ami nem hízlal!

Némi kompromisszummal, ami az ízvilágot illeti, de megcsináltam az update 1-es beiglit! Fogyni szeretnék még, végre  újra fogyásban vagyok (harcban az utolsó 10 kilóval!!), de lemondani sem szeretnék semmi jóról.

Ha te engedékenyebb vagy magaddal, esetleg súlytartó szakaszban jársz már, nyugodtan edd Norbi készen kapható 2-es update beiglijét, délután kettőig (legalábbis gondolom, hogy idén is kapható lesz). 

 Ha viszont nem akarsz lemondani a "fogyózom, mégis beiglit eszem karácsony este a családdal" - élményről, bátran süsd meg az alábbi mákos és diós változatot!

Hozzávalók:

2 rúdhoz

25 dkg sütiliszt (Norbi update lisztkeverék Édes és sós süteményekhez)

5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (el is maradhat, akkor használjunk 5 dkg-val több sütilisztet)

fél cs. porélesztő

1 kiskanál sütőpor ( a biztonság kedvéért tettem bele, és jó lett a végeredmény)

1 ek. Ezerédes édesítő

csipet só

7 ek. meglangyosított, zsírszegény tejföl

1 egész tojás+1 másik a kenéshez

3 csapott evőkanál Delma LIght

A hozzávalókból gyors mozdulattal tésztát gyúrok, egy szalvétával letakarom a tálat, és langyos helyen fél-egy órát kelesztem. Addig elkészítem a tölteléket:

Diós:

7 ek. zabkorpa

11 ek. darált dió

8 ek. tej

1 ek. Ezerédes vagy más folyékony édesítőszer

ízlés szerint citromlé, fahéj, negyed marék mazsola

Máktöltelék:

10 ek. darált mák

7 ek. zabkorpa

1 ek. folyékony édesítőszer

11 ek. tej

ízlés szerint fahéj, citromlé, fahéj, negyed marék mazsola

Először az összes zabkorpát (14 evőkanál) egy olaj nélküli serpenyőben megpirítom, majd kettéosztom. Külön-külön elkészítem a kétféle tölteléket, összekeverem a tejjel, majd "megmikrózom": 700 W-on fél-egy percre beteszem, megint jól elkeverem, kihűtöm.

Közben a tésztát átgyúrom, kettéosztom. Az egyiket lisztezett deszkán (Norbi lisztes!) kinyújtom, meghintem az egyik töltelékkel, szépen tiszta kézzel le is lapogatom. (Vagy a fejlettebb módszert választom és két folpack közt kinyújtom a tölteléket. A részleteket lásd a recept végén).  A képen látható módon a tészta két szélét ráhajtom a töltelékre, és olyan vékonyra lapítom, mint a tészta többi része. Így kerülhetjük el, hogy egy "csont" kinézetű, a két végén vastagabb beiglit kapjak. Így tekerem fel szép egyenletesen, végig ügyelve, hogy formás kis hengert kapjak. Átemelem sütőpapírral bélelt tepsibe. Ugyanígy megtöltöm a másik tésztát is.

Először megkenem mindkettőt tojássárgájával, és megvárom, míg teljesen beszívja. Utána átkenem tojásfehérjével, azt is megvárom, míg beszívja. Állítólag ettől lesz szép márványos felületű a beigli. Nekem ugyan nem lett az:), talán a másfajta liszt miatt, mint a sima fehér búzaliszt, de hátha te ügyesebb leszel! Ki is hagyhatod ezt a lépést, csak kend le simán egyszer tojássárgájával, szurkáld meg villával és mehet a sütőbe.

 

180 fokon , előmelegített sütőben középső rácson kezdtem sütni, aztán mert eléggé pirult, negyed óra után levettem 160 fokra, így sütöttem készre további 20-25 perc alatt.

Aggódóknak: aki fél a Delmától, annak mondom, hogy a Norbi könyvében szereplő upd1-esnek mondott sütijei is tartalmaznak valamilyen zsiradékot, mégis egyesek! Az éttermében kapható mákos palacsinta vastagon volt töltve mákkal, mégis egyes volt!

Ebben a beigliben is azért kevertem zabkorpával a mákot és a diót is,  hogy minél "lightosabb" legyen és 1-essé tegyük.

Ezért aztán ne aggódj, edd meg jó étvággyal, örülj a szeretteidnek, örülj, hogy meleget ont a kályha, hogy van fedél a fejed felett, símogasd meg a gyerekeidet, mondd a férjednek, mennyire szereted... és örülj az életnek! Meg a beiglinek:)))

2009-es kiegészítések: 

1. Tanultam egy praktikus és szép töltési módot, már ki is próbáltam. A tölteléket két folpack között egyenletesre nyújtottam a képen látható módon. Lehúztam a felső fóliát, az alsót fogva pedig ráborítottam a tölteléket a tésztára. Könnyű megcsinálni, biztos, hogy mindenhová jut töltelék és egyenletes vastagságban.

2. Idén nem vacakoltam kanalas méregetéssel, zabkorpa pirítással, mikrós melegítéssel. A következő módon készítettem a töltelékeket. Mind a mákos, mind a diós, amit most megadok, 2-2 (tehát összesen 4) beiglire elég és így is nagyon finom lett! 

Diótöltelék:

15 dkg darált diót

8 dkg zabkorpával

1 ek. fruktózzal

4 ek. porédesítővel (Süssina, Norbi Sweet stb) elkeverek,

ízlés szerint reszelek bele citromhéjat, adok hozzá fahéjat és elkeverem

1 ek. folyékony édesítővel és

1,5 dl meleg vízzel. (Kóstold meg a folyékony édesítő hozzáadása előtt! Én azt szeretem, ha egy süti ÉDES, de tudom, nem mindenki, ezért mondom mindig: kóstolni!! Ha neked már jó a porédesítőkkel is, ne tedd bele az Ezerédest is!)

Máktöltelék:

10 dkg darált mák (szerintem nem kell 15 dkg, mint a diósnál, már a 10 dkg is olyan soknak tűnt)

5 dkg zabkorpa

1 ek. fruktóz

2 ek. porédesítő

1,5 dl forró víz

1 ek. folyékony édesítő.

Ahogy a diósnál, előbb mérjük ki és keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a folyékony édesítőt és a vizet. Ha kihűlt, osszuk két részre, és 2 folpack közt egyenként nyújtsuk ki. (fotók lejjebb)

3. Harmadik tapasztalat, hogy a tésztából kihagyhatjuk a teljes kiőrlésű lisztet: idén csak upd. sütilisztet tettem bele, teljesen jó lett.

Fotók:

 

 

 

vissza a címoldalra



E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
 
Dr. Oetker Eredeti puncs ízű pudingpor 4 dkg - családi csomagban olcsóbb!
Dr. Oetker Eredeti puncs ízű pudingpor 4 dkg - családi csomagban olcsóbb!
130 Ft
 
 
 


hazisuti.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu